Den ultimative slankekur

denultimativeslankekur

Uh det er et nyt år, det er tid for nytårsforsæt. Det summer omkring de danske middagsborde at nu skal folk have fundet en slankekur. Men for pokker da… Hvorfor ikke tage det seje træk fra starten, i stedet for at fylde hovedet med illusionen af et quick-fix… Lets face it. Der er ikke noget der hedder ”den gode slankekur”

Der findes rigtig mange gode råd til at tabe sig hurtigt. Der findes rigtig mange mennesker der vil fortælle hvordan deres liv blev perfekt efter de havde levet af æbler, vat, suppe etc. Men ja, du taber dig. Men som en klog mand engang sagde: Så  er det med mad og det at spise er en evig kamp mod din hjerne som er forprogrammeret til at ville have mere. En kamp du er dømt til at tabe hvis du ikke tænker over det.

Hvor vil jeg hen med det?  Starter du en kur hvor du bliver instrueret i at dag 1 skal du spise x, dag 2 skal du spise y. Ja så lære du ikke nye vaner. Du lære ikke at sætte grænserne for dig selv, men du får sat grænser af en ”religion” du har fundet i et dameblad. Mange slankekure baserer sig på en forholdsvis enkle regler. Spis mindre kalorier… hvordan den så bliver løst kan i jo google jer frem til ved termen ”Slankekur”

Jamen er slankekurer bare noget skidt. Nej bestemt ikke, du kan bare ikke leve i troen om at der er en kur der løser alt. Jeg oplever, folk der igennem en kur får rigtig stor forståelse for hvordan sammenhængen mellem protein, fedt og kulhydrater tager sig ud.
Hvis du som person kan benytte den viden du tillægger dig til at skabe dine egne vaner og sammensætninger om mad, så har du ikke bare været på slankekur, så er du i gang med en vaneændring. Det er den eneste vej frem.

Fakta er at folk på slankekur, som har tabt sig betydeligt, men egentlig ikke sat sig ind i hvad de har gang i. Tager det på igen når kuren stopper http://psycnet.apa.org/journals/amp/62/3/220/

Jamen, hvad så hvis du vil smide nogle kilo:

Jeg er generelt ikke fan af sundhedsguruer, men Tv2s pretty boy Christian Bitz har nu slået sømmet helt i bund på denne diskussion:

Keep it simple:

  1. Spis proteinrigt i alle måltiderne. Ratioen mellem kylhydrater og protein bør være 1:2
  2. Grøntsager er din ven. Halvdelen af din tallerken bør være grøntsager
  3. Vælg fuldkornsprodukter når du vælger pasta og ris. De bør maks udgører ¼ af din portion.

TV2 har lavet en serie af opskrifter baseret på disse principper: http://go.tv2.dk/articlekrop/id-62369379:go-kur-2013-du-finder-det-hele-her.html

Lets keep even more simple.

  1. Anret en portion/tallerken til dine måltider. Det er alt for let at komme til at overspise når maden står på bordet foran dig. Du vil være forbavset over at du egentlig er mæt efter dette.
  2. Tænk over alt du stopper i hovedet. Inderst inde ved du godt hvad der er skidt for din vægt
  3. Lav regler for hvad fristelser som kage og slik koster i motion. Har du lyst til at spise kage, kræver det lidt aktivitet bagefter. Men det jo bare dobbelt gevinst ikke sandt.

Afslutningsvis:

Jeg vil meget gerne hører din mening til alt det her.  Det er jo altid nemt for en fyr der har holdt en konstant vægt de seneste 3 år. Men bliver til gengæld også skuffet når folk siger ”Jamen du er sådan en der holder vægten”… Nope, jeg er bare sådan en der elsker det usunde, men til gengæld også elsker at brænde det hele af igen.

Held og lykke i 2013. Må kiloerne rasle af jer og jeres endorfiner være boostet gennem motion og glade timer.

Diverse informationer:

Artikel om sammensætning af måltider: http://aktivtraening.dk/sundhed/vaegttab/saadan-skal-du-spise-paa-slankekur

Skøre slankekurer som du burde have et nakkedrag for at prøve: http://go.tv2.dk/articlekrop/id-50310245:syv-sk%C3%B8re-og-s%C3%A6re-slankekure.html

Citat fra Peter Lund Madsens hjemmeside

” Slankekur: Ritual som omfatter en indtagelse af en begrænset mængde føde, som udføres for at demonstrere sin villighed til at tabe sig i vægt over for omverdenen.”

Kilde: http://hjernedannelse.dk/leksikon/s/slankekur

Om Jens Lund

Manden bag bloggen er 29 og har arbejdet professionelt med sport,motion og kost. Idag er han strandet på et kontor, men giver den gas på job og i fritiden. Med en baggrund som bioanalytiker og HD'er er det nørdede aspekt sikret.