Ernæring for en kontoransat

sandwich

Jeg tilhører gruppen af mennesker der bare kan æde uden at tage på. Eller det er der i hvertfald mange der siger.

Hader det udtryk.

Fakta er at jeg brænder røv mange kalorier af om dagen og det gør at jeg også kan spise mere svinsk end gennemsnittet. Så langt så godt.

Tror Claus Meyer udtrykte med det således ”Jeg træner for at kunne spise”. Det nu ikke helt tilfældet for mit vedkommende.

Mad har aldrig sagt mig det store,  da jeg boede alene bestod min kost af nøje afmålte  mængder der optimerede min træning i forhold til mit energiforbrug og styrketræningsmængde. Helt genialt, det var tidsbesparende og jeg havde præcis det jeg skulle bruge af kulhydrat, protein og fedt.

Jeg er nu så heldig at jeg har en kone der laver fantastisk mad, som går op i det, og bestemt ikke  gider leve  af den samme ret flere uger i træk.
Det gør så også at jeg har lært at sætte  mere pris på maden og blevet lidt snobbet hvad jeg stopper i munden (Kan også være det bare er fordi jeg er blevet ældre og magelig) Lad nu det ligge.
Min arbejdsplads har tilknyttet en mad ordning, hvor kokken er svært glad for færdig behandlet mad og piskefløde. Det smager ofte fantastisk (ja fløde gør meget) men det er sjældent man sidder med en feel-good-fornemmelse efter frokost. Kantinen er ligeledes proppet med slik, is og kage. Et mekka for sukker junkies og folk med hang til alt det fra nederste del af kostpyramiden.

Hvad vil jeg hen med alt det her?

Min arbejdsplads har indkøbt 15 fede racercykler som stilles tilrådighed for medarbejderne. Det har jeg benyttet mig af. Det gør at jeg får en pokkers masse kilometer i benene, da jeg nu har 18 km på cykel til og fra job og så en omgang cykel træning. Sidste  uge  lød den på 240 km. Hertil kommer 1-2 løbeture og gå turer. Med andre ord jeg får forbrændt en del.

Udfordringen:

Min kostsammensætning er meget præget af hurtige kalorier og fed mad halvdelen af tiden. På hjemmefronten er der rigelig fibre, grønsager og generelt magert kød og fisk. Opsummeret er min krop ikke særlig stabilt opladet og energi depoterne  utrolig svingende .

Hvad er der så sket

Ja med øget energibehov, mere fokuseret træning på kondition og styrke  i benene  kan restitution, muskler og distancerne bare ikke  følge med i det tempo som jeg vil.  Jeg  har haft konstant ondt i benene, og ikke følt jeg har været på det energiniveau jeg har kendt for tidligere  træninger.  Jeg tabte mig  ligeledes også og var nede på 66 kg. En vægt jeg  ikke har været på siden  jeg var 14. Noget var nødsaget til at ske:

Første handling

 • Spis noget mere, jeg taber mig…
  • Resulterede i jeg blev sukker junkie.
  • Ny plan nødvendig

Næste handling

Okay smed et par kilo på kroppen igen, men havde  ikke mere energi af den grund. Tværtimod.

 • Skærer drastisk ned på kulhydrater med højt GI
 • Mindre af maden fra kantinen og gå efter retter med mindre fedt og slam.

Det gjrode at jeg ikke var træt i løbet af dagen, men kunne  stadig  ikke yde optimalt med træningen.

Det sker der nu

 • Mindre sukker. Erstattes med mellemmåltider. Insulinniveauet forsøges stabiliseret
 • Går udenom fedt mekkaet i kantinen hvis muligt
 • Efter hvor træning. Indtagelse af kosttilskuddet Weight Gainer fra bodylab. En god blanding af kulhydrat og protein perfekt til en post-workout.
 • Loading fase med Kreatin kosttilskud. I mine pumper dage  responderede jeg rigtig godt på dette. Vi kan så diskuterer gevinsten ved det, da det har en tendens til binde  rigtig  meget vand i kroppen.

Jeg giver det nu de næste 2 måneder, hvor jeg samtidig vil forsøge at øge  træningsmængden.

Gode forslags modtages gerne

 

Om Jens Lund

Manden bag bloggen er 29 og har arbejdet professionelt med sport,motion og kost. Idag er han strandet på et kontor, men giver den gas på job og i fritiden. Med en baggrund som bioanalytiker og HD'er er det nørdede aspekt sikret.