Løbeskader – Fordi jeg ikke lyttede

Ja ja, man skulle tror når man prædiker løbestil, målsætning og fokusering, at man så selv kunne sætte grænser. Det kunne jeg ikke, men det kunne min krop. Jeg har tidligere skrevet om pirirformis syndrom som tog lidt tid at komme over, men nu må jeg for alvor trække i håndbremsen. Bittert

Det skete der:

De udtrådte Nike sko stod overfor en udskiftning, jeg havde ikke været helt tilfreds med min vante sko pusher, så ville prøve en ny. Sport De luxe i Aalborg skulle stå sin test. Der blev taget rigtig god tid til at finde ind til en ny sko, jeg var på vej væk fra den trofaste nike… gyser. Jeg hoppede i et Saucony sko, havde aldrig hørt om dem, men what the hell. Der blev testet frem og tilbage, og sælgeren konstaterede at jeg løb lidt forskelligt på min højre/venstre… Hmm det anede jeg faktisk ikke. Han anbefalede en neutral sko med en sål der agerede som kile… Så langt så godt.

Intro i mine Saucony sko

De nye, lyserøde, Saucony sko blev kastet på landevejen. God fart, god stemning og en smule flow over farven… Første og anden tur ca. 30 km tilsammen gik godt. 3. tur begyndet jeg at mærke en mystisk stikken ved hoftekammen. Hmm tænkte jeg, der sidder sku da ikke nogle muskler. Dagen efter var jeg pæntg øm. Men af sted igen, det stod nu løb med Aalborg Atletik klub. Mine underben begyndte at syrer til og følte de var ved at sprænges, jeg løb ca. 20 sek langsommere pr. km… okay nu var jeg presset

Det gik ned af bakken, hurtigt

Den stod på 2 km opvarmning og 3x2km tempo + 2 km afjog. Temaet var de vante folk jeg plejede at løbe med. Allerede efter opvarmningen begyndte jeg mærke musklerne i under benene at stramme til. Min løbemakker sagde på 7 km’eren, ”hvad sker der for dig, du kan jo slet ikke følge med i dag” og nej, jeg kæmpede. 2 km før vi kom til stadion var det helt galt, jeg følte det som om jeg havde fået det vildeste tæsk med et bat lige på hoften.. Strange, der var jo ingen muskel.
Dagen efter kunne jeg ikke støtte på benet, jeg følte min hofte region var spændt som et bræt… Den var helt galt.

Hva så nu, lille du.

Jeg bestemte mig for at tage en pause og stoppede løb i en uge. Optimistisk syntes jeg, at det var tid til en løbetur mandag ugen efter. Jeg valgte de trofaste Nike sko… No go, efter 5 km gjorde det så nas at jeg måtte stoppe helt op.. Hvilket er bittert når der er 5 km tilbage…(note to self: Remember phone)

Løbetest hos Arkaden Fysioterapi

Efter utallige form post på www.dourun.dk for at indkredse hvor det gik galt for mig, måtte jeg krybe til korset. Jeg aner ikke hvad der er galt med mig, men jeg virker altså ikke…

Jeg bookede en tid til en løbestils analyse. Den flinke fysioterapeut Palle, tegnede og fortalte, herefter op på løbebåndet med mig.

Efter en times test og løb på bånd, var der ikke meget tvivl i hans udmelding… ”Du har absolut ingen stabilitet i dine ben og du har trænet dine muskler skævt, med sko der kompenserede for meget”  Med andre ord var mine sidelæg muskler så overdimensioneret at det var dem der trak mig rundt (ikke optimalt) det var derfor at jeg syrede til konstant. De kunne ikke blive ved med at flytte mig frem når jeg blev ved med at presse hastigheden op. Så med sidelæg muskler presset 120% begyndte jeg at kompensere i ryg, og lænd… Heraf min hofte der gik amok…

Ikke sagt at det er en diagnose, regner med at få noget mere til næste blog… men det er status.

Hvad så nu.

Efter løbetesten stod det klart at der skulle rettes op på de forsømte muskler. Fys’en gennemgik 10 øvelser der skulle laves intensivt, for at få stabiliteten tilbage. 2 uger efter var jeg atter tilbage, ny fys med speciale i indlæg troppede op. Mine fødder havde forskelligt svej og sålerne blev formet efter svejet og lavet til alt kunne bevæge sig. (i modsætning til indlægget fra Sport De Luxe) Indlægget skal løbende justeres så når jeg forhåbentlig får rettet op på benene igen, vil indlægget følge med og støtte.

Status pt.
– Jeg træner hver dag med stabiliseringsøvelser.
– Jeg løber 2-3 gange om ugen, maks 5 km ca. tempo 5,10 pr/km
– Jeg forsøger at gå en tur i med indlægget de dage jeg ikke løber
– Jeg efterstræber svømning 1 gang om ugen.

Fakta pt.

– København maraton -> Annulleret (Den var svær at sluge)

– Målet for Berlin 2011 står pt, stadig ved magt.

Mit råd:

Luk ikke øjnene for hvad din krop fortæller dig. Smerter er okay, men de skal ikke blive ved.

Husk en ekspedient i en sportsbutik lever af at SÆLGE, ikke sagt de for alt i verden skal sælge meen en bankrådgiver er sku heller ikke din rådgiver i sidste ende. ”When in doubt….don’t”

Over and out.

Fra en små deprimeret optimist…. Send some love

Billedet kommer fra Flikr.com og profilen: http://www.flickr.com/photos/windysydney/

Om Jens Lund

Manden bag bloggen er 29 og har arbejdet professionelt med sport,motion og kost. Idag er han strandet på et kontor, men giver den gas på job og i fritiden. Med en baggrund som bioanalytiker og HD'er er det nørdede aspekt sikret.