Nybegynder løber startguide

Med mindre du er en af de folk, der får et kick af at løbe fra start til slut. Så kan motivationen til at hive sin bag ud på landevejen eller op på løbebåndet, være meget langt væk. Har du ligeledes været din sofas bedste ven, så er udfordringen endnu større. Artiklen skal fungere som et start sted, til de folk der gerne vil igang, eller forgæves har forsøgt at komme igang med løb / træning.

Begynder
Husk på at ingen mennesker er født i god form. Selv den mest hærdede ultraløber og IronMan har prustet som en gammel konen på den første løbetur.
Så er du total ny i løb og motion, så starter du her. Begynder fasen er generelt bare røv, og kræver diciplin fordi det er sku hårdt arbejde om man vil det eller ej.

Forberedelse:
Find ud af hvor meget tid du har i din hverdag. Syntes du tiden kniber, så se på dine vaner. Hvor mange timer går med TV eller andre zombie handlinger. Lur mig om du ikke kan finde mange timer her. Planlæg/skemalæg de dage hvor du vil ud og løbe, jo mere specifikt, jo bedre. Afsæt optimalt 3 x 45 min på en uge.

Hvad skal du forvente:
Det er vigtigt ikke starte for ambitiøst ud. Hellere starte lidt forsigtigt og bruge tiden på at forstå din krop. Du vil på dine løbeturer opleve muskler, du ikke troede fandtes og smagen af blod vil givetvis også opstå. Trapper bliver din værste fjende dagen efter.
Når dette så er sagt, er det vigtigt at have i baghovedet at alt dette, blot er en nødvendig kortvarig anstrengelse, fordi når de første begynder-ubehageligheder er væk, så mærker dine kommende venner “Endorfiner”. Kroppens egne lykkepiller… Jeps, dem bliver du afhængig af. Hvis du blot giver din krop og dig selv en chance. Tro mig bivirkninger ved motion vil ændre din selvopfattelse, selvtillid og dit helbred.
Det fede er at for at modbevise mig skal du have overstået begynder perioden og på det tidspunkt så er du med garanti enig med mig.

Træningsprogram:
Det danske forsvar har lavet et program til sofa zombierne, der skal på session. Det program var det jeg benyttede til at starte min løbe karriere. Kan varmt varmt anbefales:
http://forsvaretsuddannelser.dk/Traeningsprogram/Documents/Kreds_JUN09.pdf

Samt:
I-form.dk: http://iform.dk/traeningsplanner/loebeprogram-begynder (lidt kort)

Påklædning:
Tøj: Du har med garanti set løbere, komme flyvende forbi i deres thights med deres smarte huer, jakker og sko. Bare rolig, udstyret er ikke afgørende for dig lige nu. Find noget tøj du vil have det behageligt i og kan bevæge det frit i, du løber ikke hurtigere bare fordi der står Nike på trøjen.
Sko: Her bliver du så nød til at sætte dig ind i hvilke sko der er rigtig for dig.
(Se artiklen fra Netdoktor.dk http://www.netdoktor.dk/sport/loebetema/loebesko.htm) jeg vil anbefale du for foretaget en løbetest i en butik med kvalificerede medarbejdere (Spørg, spørg, spørg). Fornuftige sko ligger fra 500 kr. > 1500 kr.
Diverse: Er du kvinde er det vigtigt med en god sports BH. Af gode grunde kan jeg ikke anbefale nogen her, men den skal støtte og holde, (Genial gennemgang)

Målsætning:
Sæt dig et realistisk mål. Det kan godt være du syntes det kunne være fedt at løbe et marathon. Men som baby startede du jo heller ikke med at køre bil. Du kan sagtens have marathon som den lysende ledestjerne. Men et mål så langt ud i fremtiden, så mister man fokus og motivaiton

Del derfor dine mål op i små faser der er overskuelige og med en realistisk indsats, mulige at nå.

Eks;
1. Jeg vil være i stand til at løbe min faste rute uden at holde pause.
2. Jeg vil løbe 5 km på maks (antal min)
3. Jeg vil deltage og gennemføre et specifik løb på 5 km distancen, under (xx min)

Små overskuelige milepæle, som sikre at du får en succesoplevelse, i stedet for at minde dig om hvor langt der er til målet.

Husk også:
Bestem dig for hvordan du vil holdes op på dine mål.
– Skal det være din lille mission, så sørg for at visualiser din udvikling, mål og succeskriterier.
Eksempel:
– Sæt dit nye træningsprogram/kalender op på køleskabet.
– Før en dagbog over dine løb. Har du puls ur noter dine tal her.

– Er du personen der motiveres af, at blive holdt op noget.
Eksempel:
– Fortæl dine nærmeste, kollegaer og kassedamen om dine nye mål. Opdater dem om fremgangen.
– Lav en online dagbog. Feks på et utal af de løbersites eller en af de gratis blogs.
– Svar på artiklen her, så skal jeg spamme din indbakke med interesse og skulderklap,

TIl slut:
Ved godt jeg har nævnt det, men det er hårdt at, få gang i en krop der ikke er vant til det. Tror mig når jeg siger det, det er en begrænset periode som du vil takke dig selv for, når den er overstået.
Husk at belønne dig selv, men husk også at en belønning, ikke må være noget negativt i forhold til din nye sti. Så det lidt ligesom at sparke sig selv i skridtet. Pointless.

Om Jens Lund

Manden bag bloggen er 29 og har arbejdet professionelt med sport,motion og kost. Idag er han strandet på et kontor, men giver den gas på job og i fritiden. Med en baggrund som bioanalytiker og HD'er er det nørdede aspekt sikret.