Post-maraton blues – Løber depression

Forberedelsen til dit første maraton var med garanti planlagt meget nøje. Der var styr på hvordan du skulle spise, løbe, drikke etc. Jeg havde målet at gennemføre en maraton og så kunne jeg sætte det kryds bogen. Men når man først har løbet en maraton, er man ikke i tvivl om at gennemføre en til, men motivation forsvandt fuldstændig  ca 2 uge efter. Hvor gik det galt? > ”The maraton blues”

Fænomenet er meget almindelig og er en klassisk nybegynder fejl. Problemet opstår allerede før du har løbet det første maraton, din planlægning ”pre-maraton” og dine mål står fuldstændig klar for dig. Målet er visualiseret og du tænker stort set kun på en ting: Målstregen efter 42,2 km.
Men du skal allerede i din forberedelses fase begynde at planlægge tiden bagefter maraton. Hvad er dit næste mål? Hurtigere maraton, et triatlon eller noget helt tredje. Du skal bare have et næsten lige så klart mål for post-maraton tiden.

Hvad skete der for mig.

Da jeg kom i mål i Berlin var jeg ikke i tvivl, fuldstændig kvæstet og følte jeg bare skulle ned og ligge. Men jeg var ikke i tvivl jeg skulle løbe en til. Da jeg var tilbage i Danmark, gik der ca. 1 måned før jeg følte mine ben var helt skarpe igen, i den måned havde jeg kun taget mindre ture plus gå ture. Jeg sagde til mig selv at jeg jo skulle løbe en hurtigere maraton til næste Berlin, men lysten blev mindre og mindre. Undskyldningerne blev flere og flere, og det endte med kun at være 2 gange om ugen jeg kom ud. Samtidig ramte den danske vinter og sofaen virkede som et glimrende alternativ.

Løbe lysten var væk.

Sådan kommer du i gang med at løbe igen:

Det er vigtig du ikke stopper din træning fuldstændig. Du vil i værste fald gå så langt tilbage i din form, at den nye sæson bliver ligesom den forrige og du dermed ikke forbedre dig.

  • Sæt dig et nyt mål der, ikke ligger for langt ud i fremtiden. (3-4 måneder) Planlæg hver eneste dag i ugen i den første tid, hvis du har problemer med at komme ud af døren.
  • Lav nogle delmål, f.eks. hurtigere 10 km/21 km
  • Tilmeld dig nogle konkurrence løb, det forpligter
  • Find en løbe makker, så i kan holde hinanden i ilden
  • Fortæl folk om dine nye mål, det forpligter.
  • Løb sammen med andre, der findes mange løbeklubber rundt omkring i landet.
  • Eksperimenter med andre sportsgrene, hvis motivationen for løbe udebliver en dag. Svømning, Indendørs cykling, sqaush.

Hvad gjorde jeg.

Det lå rimelig klart for mig at, nøgle til min motivation ligger i planlægning og mål visaulisering. Jeg kastede mig over www.dourun.dk og fandt en venlig sjæl der kunne hjælpe mig med program planlægning. Det skulle så vise sig at Karim Abbas Hassan, var ultraløber og virkelig formåde at tænde en knist med sin entusiasme for løb.  Men vinteren gjorde sit indtog og som pendler blev arbejdsdagene længere. Der skulle ske noget mere. Jeg troppede så op i Aalborg Motion og Atletik klub. Her løbe trænes 2-3 gange om ugen i et tempo og distance som ligger fint i tråd med mine nye mål og eksisterende niveau.  http://www.aalborgatletik.dk/ (her kan alle være med, uanset erfaring og kondition). Der er nu sat nye hovedmål: København Maraton 22 maj, tid: ≤ 4 timer.

Nu er jeg så småt ved at finde knisten igen, tror jeg krydrer det med lidt nye gadgets til vinter vejret…

Om Jens Lund

Manden bag bloggen er 29 og har arbejdet professionelt med sport,motion og kost. Idag er han strandet på et kontor, men giver den gas på job og i fritiden. Med en baggrund som bioanalytiker og HD'er er det nørdede aspekt sikret.