Slankeprojekt med bonus

Livsstilsændring alt om kost, træning og det at snyde lidt

Følg Ditte som gæsteblogger på BodyPlanning. Hun har lagt livstilen om og det var vist ikke helt så svært som hun troede. Læs om motivation, kost, træningen og om at snyde.

Motivationen

Mit slankeprojekt startede egentlig ikke som et slankeprojekt. I en del år har jeg døjet rigtig meget med min fordøjelse, den har fungeret dårligt og har givet mig mavesmerter næsten hverdag, oppustet mave og perioder med forstoppelse – rigtig ubehageligt. Jeg fik af vide af min læge at det var fænomenet ”irritabel tyktarm”, man kunne ikke sige hvad det skyldtes og kunne heller ikke gøre noget for at kurere det. Nedtur!

Jeg prøvede selv at se hvad jeg kunne gøre ved min kost for at afhjælpe problemet, udelukke mælkeprodukter, hvede osv., men intet hjalp. Da jeg så fik et tilbud gennem min arbejdsplads om at gennemgå et kostvejledningsforløb til en god pris, tænkte jeg ”hvorfor ikke?” – jeg var efterhånden så træt af dagligt at have ondt i maven, at jeg var klar til at prøve hvad som helst.

Første møde med kostvejlederen gik godt. Hun sagde med det samme at jeg højst sandsynligt led af noget hun kaldte ”gærmave”, som især giver problemer når man spiser for meget sukker, drikker for lidt væske, spiser lidt for meget og kan udløses af stress. Alt sammen noget jeg kunne nikke genkendende til. Ved mødet blev jeg også vejet og fik målt fedtprocent osv. Disse analyser viste at min vægt lå i overkanten og min fedtprocent var 33,2% – det anbefalede for kvinder er 21-33%, så den var altså også i overkanten. Derfor satte jeg mig det mål, at samtidig med jeg ville have styr på mine maveproblemer, ville jeg ned på min idealvægt, som ifølge kostvejlederen er 65 kg (jeg er 1,73 høj).

Heldigvis skulle det vise sig at de ting der hjalp på min mave også hjalp mig med at tabe mig, men fokus var hele tiden min mave. Man kan sige det var den der blev motivationen for mit vægttab – hver gang jeg havde lyst til at spise noget usundt sagde jeg til mig selv ”du må godt spise det, men husk du får ondt i maven bagefter”. Så havde jeg lige pludselig ikke så meget lyst til det stykke chokolade mere.

I næste indlæg kan du læse om de ændringer jeg lavede i min kost.

Kosten

Kostvejlederen gav mig tre råd der skulle hjælpe på både min mave og min vægt – det var ikke kæmpe ændringer, da jeg i forvejen spiste relativt sundt: Drik mere vand, drop sukker og spis aldrig mere end én portion ved et måltid. Simple råd og til at overskue.

De tre råd gjorde at jeg indenfor ganske få uger fik styr på min mave – en fantastisk lettelse. Samtidig begyndte vægten lige så stille at flytte på sig. Det gik langsomt. Omkring ½ kilo om ugen, men hele tiden ned ad.

Jeg har ikke haft en decideret madplan, da jeg i forvejen egentlig spiste relativt sundt, bare i lidt for store mængder og med lidt for meget sukker. Før jeg begyndte på slankeprojektet kunne der let ryge 2-3 portioner aftensmad ned og jeg blev så mæt at jeg var ved at sprække. I starten var det underligt kun at spise en portion (efter tallerkenmodellen: halvdelen af tallerkenen var grønt, ¼ protein og ¼ kulhydrat af den grove slags), jeg følte mig lige som ikke rigtig mæt (læs: jeg var ikke ved at sprække og havde kvalme). Men jeg vænnede mig ret hurtigt til det og var jeg ved at dø af sult var det ok at tage lidt ekstra grønsager. Desuden startede jeg hvert måltid med et stort glas vand. Det sikrede væskebalancen og gjorde samtidig at min mave føltes mere fuld. Der var endda plads til en lille snack bestående af frugt og yoghurt naturel om aftenen. Denne erstattede den småkage, kiks eller lignende vi tit fik til vores aftenthe.

En typisk dagskost kunne være:

Morgenmad: ca. 60 g havregryn med lidt rosiner og mandler, 200 ml minimælk og 2 glas vand

Formiddagssnack: ½ grovbolle med skrabet smør, 1 stykke frugt

Frokost: ½ tallerken blandet salat/grønsager med 1 spsk yoghurt dressing, 100 g magert kød (fx kylling eller fisk), 1 stykke rugbrød eller ¼ tallerken fuldkornspasta, evt. et lille stykke ost

Eftermiddagssnack: 1 stykke knækbrød og 1 stykke frugt

Aftensmad: 120 g dampet laks, ¼ tallerken kartoffelbåde bagt i ovn, ½ tallerken salat eller sauterede blandede grønsager

Aftensnack: 1 stykke frugt skåret i små stykker overhældt med ½ dl yoghurt naturel, evt. et lille drys sukkerfri müsli

Denne sammensætning har gjort at jeg har haft masser af energi, har følt mig mæt og samtidig har tabt mig. Jeg lever stadig efter nogenlunde samme model, men portionerne er en lille smule større.

Næste indlæg bliver om træningen og det at snyde lidt.

Om DitteLund

28 år gammel og omvendt couch-potato. Er uddannet indenfor marketing og kommunikation, og arbejder som marketing koordinator i en større dansk fødevarevirksomhed.